Imitatiespeelgoed: een nuttige aankoop!

Imitatiespeelgoed: een nuttige aankoop!

fotocredit: @lescarnetsderomane
Misschien weet je al wel dat kinderen ervan genieten om ons na te doen. Vaak begint het natuurlijk al bij het herhalen van dat wat mama en papa zeggen. We lachen er misschien een beetje om, maar stimuleert het daadwerkelijk de ontwikkeling van je kind? Wij beantwoorden deze vraag voor je!

Imitatie: stap voor stap

Vanaf de eerste maanden imiteert een baby zijn vader of moeder met geluiden, of gebaren zoals “koekoek”. Dit wordt directe imitatie genoemd, omdat het kindje spontaan de gebaren die het zojuist heeft gezien nadoet.
Later, na ongeveer 18-24 maanden, zal het kind daadwerkelijk een actie uit de verleden tijd gaan imiteren. Dit heet vertraagde imitatie. Hij of zij doet bijvoorbeeld alsof het eet of drinkt, terwijl er geen bord of glas aanwezig is. Het kind realiseert zich wel dat het object niet aanwezig is.
Na twee jaar zal je kind, met behulp van imitatiespeelgoed, de taal verder ontwikkelen, zoals psycholoog Jean Piaget al zei: “taal komt naar voren via uitgestelde imitatie.”

In de praktijk brengen van imitatiespeelgoed

Het is de bedoeling dat het speelgoed dat je koopt, zo realistisch mogelijk is, zodat je kindje goed kan vergelijken met het echte werk. Aarzel niet om ook het echte voorwerp te laten zien, voordat je het (houten) imitatiespeelgoed aanbiedt (dit heeft juist de voorkeur!).
Het allereerste imitatiespeelgoed is vooral gericht op het dagelijks leven; eten koken, poppen in bad/bed doen, eten aan tafel enzovoort.
Imitatiespeelgoed vallen onder drie categorieën:
- Rollenspel: met bijvoorbeeld een speelgoed keuken, eethoek, houten poppenhuis, poppenbedden, houten poppenwagen, etc.
Kindjes gebruiken deze spellen om hun ouders, situaties en gebeurtenissen na te bootsen.
- Games of namaken: tekenen, kleien, knutselen. Het kind kan zich uitdrukken door het gebruik van verschillende gereedschappen zoals potloden, een vel papier, maar ook bepaalde situaties en personages in een spelletje.
- Verhalen verzinnen: houten garage speelgoed, brandweerkazerne, houten kaptafel. Het kind verzint zijn eigen verhaal met personages aan wie het kind rollen toekent. Deze spellen komen pas op latere leeftijd, ongeveer 3-4 jaar.
Maison d'Amélie poppenhuis

Imitatiespeelgoed en ontwikkeling van het kind

Er zijn drie bepalende ontwikkelingen die gerelateerd staan aan imitatiespeelgoed: cognitieve ontwikkeling, motorische ontwikkeling en socialisatie.
  1. Cognitieve ontwikkeling vat functies zoals intelligentie, geheugen, taal en nummering enzovoort samen. Het hangt af van de rijping van de hersenen van het kind en van sociale en fysieke interacties. Wanneer het kind iets of iemand nadoet, heeft het een goede interactie met de omgeving en werkt zo aan zijn/haar cognitieve vaardigheden. Spelen met imitatiespeelgoed tussen de 2 en 4 jaar oud, maakt het mogelijk om zijn/haar gevoelens naar buiten te brengen en zo interne conflicten op te lossen. Het kind doet situaties uit het dagelijks leven na, vanuit zijn/haar standpunt Misschien heb je weleens gezien dat een kind zijn knuffel op pop slaat of gemene dingen zegt? Dat is een manier om zich aan te passen en sociale rollen gelijk te stellen.
  2. Ook de motorische ontwikkeling wordt sterk gestimuleerd door imitatiespeelgoed. Het opvangen, vasthouden of juist omstoten van (kleine) voorwerpen bijvoorbeeld. Bij het voeren van de pop, moet het kind zich goed concentreren op het vasthouden van de lepel en het naar de mond brengen van de pop. Een ander voorbeeld; onze kaptafel, wanneer je kindje lippenstift aan wil brengen, moet het natuurlijk alleen op de mond terecht komen!
  3. Socialisatie wordt ook duidelijk aangemoedigd door imitatiespeelgoed. Wanneer je kindje graag andere rollen speelt, wordt hij of zij zich bewust van het bestaan van de ander, maar ook van zichzelf. Er wordt gespeeld met interactie.

Samengevat:

Het imitatiespel kan je kind:
- Helpen opbouwen van het inbeeldingsvermogen en creativiteit.
- Helpen om taal beter te ontwikkelen.
- Stimuleren tot het verbeteren van motorische vaardigheden.
- Aanmoedigen tot het verkennen van de omgeving; objecten, mensen en situaties.
- Helpen zijn/haar woordenschat te vergroten.
- Aanmoedigen socialer te worden.
Ontdek ons imitatiespeelgoed bij ons houten speelgoed!

Vanaf welke leeftijd imitatie speelgoed?

Vanaf ongeveer drie jaar.

Is jullie speelgoed veilig?

Ons speelgoed draagt het CE icoontje, wat betekent dat het speelgoed door een onafhankelijk instituut is getest op veiligheid.

Wat zijn voorbeelden van imitatiespeelgoed?

Poppenwagen, speelgoed kaptafel, poppenhuis, speelgoedkeuken etc.