BEDDENGOED, MATRASBESCHERMERS & HOESLAKENS

BEDDENGOED, MATRASBESCHERMERS & HOESLAKENS

Onlangs heeft Petite Amélie besloten om een beddengoed collectie uit te brengen van Biologisch Katoen. We zijn dekbedovertrekken, matrasbeschermers en hoeslakens van biologisch katoen gaan produceren.

WAAROM?

We zijn ons ervan bewust dat we maar één planeet hebben en willen graag ons steentje bijdragen om deze voor de huidige en toekomstige generaties te bewaren. Omschakelen naar biologisch katoen is hierin een eerste stap.

BIOKATOEN MINDER NADELING VOOR MENS EN MILIEU

De verbouwing van katoen en het verwerken van de geplukte bollen (katoenvezels) is één van de meest vervuilende vormen van agrarische landbouw ter wereld. Misschien sta je er niet zo 1-2-3 bij stil, maar bijna iedereen op de wereld draagt of gebruikt wel dagelijks één of meerdere producten van katoen. Om aan deze enorme vraag te voldoen, wordt er wereldwijd per jaar in ongeveer 85 landen wel meer dan 25 miljoen ton aan katoen geproduceerd.

Om ons deel bij te dragen aan een ‘groene(re)’ wereld zijn we voor de productie van onze dekbedovertrekken, matrasbeschermers en hoeslakens overgeschakeld naar biologisch katoen.

Biokatoen is op een dusdanige wijze geproduceerd die beter zorgt voor het milieu. Dit is onder andere gedaan door minder water te verbruiken, minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken en door minder gebruik te maken van kunstmatige bemesting. Door deze principes te hanteren verbetert de grond en daarmee ook het product, met als gevolg dat de oogst en opbrengst voor de katoenboeren beter is.

KIES VOOR BIOLOGISCH KATOEN EN STEUN DE DUURZAME KATOENINDUSTRIE

Door het maken van een bewuste keuze (door te kkiezen voor duurzaam geproduceerde producten van katoen), zorgen we op de lange termijn niet alleen voor het behoud van de natuur, maar ook voor het voortbestaan van mens en dier. Zoals eerder gemeld wordt organisch of biologisch katoen namelijk verbouwd met hulp behulp van natuurlijke teeltmethodes, dus zonder kunstmest en chemische pesticiden.
Voorbeelden hiervan zijn: wisselbouw (om de bodem vruchtbaar te houden) of het inzetten van biologische bestrijders (zoals niet-schadelijke insecten) om te voorkomen dat de gewassen aangetast worden door schadelijke insecten. Hierdoor worden mens en milieu minder benadeeld.

Na de katoenteelt wordt biologisch katoen ook verwerkt met meer respect voor mens en milieu. Door het katoen te verven met zoveel mogelijk milieuvriendelijke(re) verfstoffen, dus zonder schadelijke chemicaliën, komen er minder chemicaliën terecht in het grondwater en is dit gezonder voor de arbeiders en andere bewoners in de omgeving van de plantages.

KEURMERK VOOR ORGANISCH KATOEN

Een ander woord voor organisch is biologisch. Het verschil met normale katoen is dat
organisch katoen niet bewerkt wordt met chemische bestrijdingsmiddelen. Om de
katoenplant goed te laten groeien wordt de deze voorzien van plantaardig en dierlijk afval en
worden er insecten ingezet als bestrijdingsmiddel.
GOTS (Global Organic Textile Standard) is een wereldwijd keurmerk dat eisen stelt aan het
produceren van biologische vezels. Zo eisen ze dat fabrikanten de schade aan het milieu zo
beperkt mogelijk houden, door onder andere een duurzaam afvalwater systeem te gebruiken

en zuinig met water en energie om te gaan. Tevens dienen de arbeidsomstandigheden te
voldoen aan de normen welke worden gesteld door de International Labour Organization.
Bijvoorbeeld het recht op goede, veilige en gezonde werkomstandigheden.

DE VOORDELEN VAN ONZE ORGANIC COTTON HOESLAKENS, MATRASBESCHERMERS EN DEKBEDOVERTREK SETS OP EEN RIJTJE

  • Organisch katoen is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor jou en je kindje. Het voelt zachter aan en is opener van structuur (dus beter ademend).

  • Biologisch katoen voelt in principe hetzelfde aan als niet-biologisch katoen, dus qua slaapcomfort of wassen zul je nagenoeg geen verschil ervaren. 

  • De gedachte dat je niet (of in ieder geval minder) bijdraagt aan de negatieve gevolgen van de katoenteelt en je op deze wijze inzet voor een groenere wereld voor jezelf, je kinderen en de toekomstige generaties, is een hele fijne. 

  • Onze hoeslakens zijn GOTS gecertificeerd en voelen zacht en comfortabel aan. Erg prettig voor mensen met een gevoelige huid, omdat er geen schadelijke stoffen in zitten.

  • Jersey is een licht elastische en fijne gebreide stof, die erg soepel valt en heerlijk zacht aanvoelt. Doordat jersey enigszins rekt, past het hoeslaken ook om iets langere matrassen. Rondom is de zoom voorzien van elastiek, waardoor het hoeslaken mooi strak getrokken wordt om het matras en dus goed blijft zitten.

hoeslaken-biologisch-katoen-peuterbed-petite-amelie


Bronnen:
Goedewaar.nl, Katoen
Kassa.vara.nl, koop biokatoen