Vijf goede tips voor het kiezen van het juiste wiegmatras

Vijf goede tips voor het kiezen van het juiste wiegmatras

Het kiezen van het juiste wiegmatras voor het wiegje van je baby is zeker geen moeilijke opgave. Wel zijn er een aantal zaken waar je van te voren goed op moet letten zoals bijvoorbeeld de wasbaarheid, luchtdoorlatendheid, de afmetingen en het materiaal. Met deze vijf gouden tips weet je zeker dat jouw baby zometeen heerlijk slaapt op een comfortabel en veilig wiegmatras..

Wiegmatras | by Petite Amélie

Waar moet je op letten?

1) Wasbaarheid

Een wiegmatrasje kan uiteraard vuil worden en om die reden is het aan te bevelen om te kiezen voor een model met een uitwasbare hoes of tijk die afritsbaar is. Een bijkomend voordeel hierbij is dat de hoes van het wiegmatras eventueel compleet kan worden vervangen en gebruikt voor het volgende kindje.

2) Anti-allergisch

Komen er in de familie veelvuldig allergieën voor? ..Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor een hypoallergeen wiegmatras. Een hypo allergeen wiegmatras bestaat uit uitsluitend anti-allergische materialen. (geen veren, dons etc.)

3) Luchtdoorlatend

Het is belangrijk dat de bovenste laag in het wiegmatras luchtdoorlatend is. In de eerste plaats is dit beter voor de afvoer van vocht. daarbij speelt ook veiligheid een belangrijke rol. Het is niet ondenkbaar dat je baby per ongeluk met de mond op het matras komt te liggen. Zelfs in dit geval blijft luchttoevoer te allen tijden gegarandeerd.

4) De afmetingen van het wiegmatras

Voldoende dikte betekent voldoende comfort. Als vuistregel wordt meestal uitgegaan van een wiegmatras dikte van tenminste 9 centimeter. Let er op nog wel op dat de dikte van het wiegmatras past bij de afmetingen van het wiegje zodat je baby niet te hoog komt te liggen ten opzichte van de rand.

5) Het materiaal van het wiegmatras

Moet je nu kiezen voor binnenvering, koudschuim, latex of polyether? Hier staan alle voor en nadelen per wiegmatras soort op een rij:

Wiegmatras uit polyether:

Polyether is een materiaal dat veelvuldig gebruikt wordt. Het is een goedkoop materiaal dat makkelijk in de juiste vorm te produceren is. Daarbij is een polyether wiegmatras erg makkelijk te wassen.Een belangrijk nadeel van een polyether wiegmatras is echter dat het materiaal een relatief slechte ondersteuning biedt. Daarbij ventileert het stukken minder goed dan bijvoorbeeld een binnenveringmatras of koudschuim matrasje. Polyether wordt vanwege deze nadelen over het algemeen niet aangeraden.

Binnenvering en pocketvering wiegmatrassen

Deze typen matras zijn eveneens goedkoop en waarborgen daarbij wel een uitstekende ventilatie. De hygiëne is daarentegen bij het binnenveringmatras niet optimaal, omdat je het eigenlijk niet goed kunt wassen. Een pocketvering matras voor volwassenen is het een comfortabel alternatief dat een goede ondersteuning biedt. Voor je baby is het niet de beste keuze, omdat de veren in het wiegmatras net te ver uit elkaar liggen waardoor er geen gelijkmatige ondersteuning is. Er kunnen op de veren drukpunten ontstaan.

Latex en koudschuim

Latex en koudschuim zijn materialen met een zeer goede veerkracht. Ze bieden een zeer goede ondersteuning voor het lichaam van je baby. Verder is het materiaal ook nog eens uitwasbaar.Als minpunt zou evventueel kunnen worden aangemerkt dat wiegmatrassen van deze soort net iets warmer aanvoelen dan matrassen van een ander materiaal. Om dit nadeel op te heffen kan dan weer een extra ventilerende laag bovenop het matras worden toegevoegd. Dit is precies de reden waarom bijvoorbeeld het Petite Amélie Eco matras is uitgerust met een toplaag van ventilerend boekweit. Deze laag houdt het matras ten allen tijde koel, geeft een uitstekende ventilatie en is bovendien nog eens comfortverhogend.

De conclusie:

Latex en koudschuim baby matrasjes worden over het algemeen aangeraden. Extra toegevoegde lagen – zoals boekweit en kokos – verhogen het comfort en de luchtdoorlatendheid verder.

Veel plezier en succes met het uitkiezen van uw wiegje met babymatras! Klik hier om naar de baby matrassen collectie van Petite Amélie te gaan.


door Petite Amélie