Wanneer baby alleen in babykamer?

Wanneer baby alleen in babykamer?

Sommige ouders laten hun kersverse baby gelijk al alleen in de babykamer slapen. Anderen kiezen ervoor de baby na de geboorte bij de ouder(s) op de kamer te laten slapen, in bijvoorbeeld een wiegje of co-sleeper.
Een voordeel hiervan is dat je de baby altijd dichtbij je hebt, waardoor deze zich op zijn of haar gemak zal voelen door jou aanwezigheid. Geuren en geluiden brengen baby’s veiligheid en comfort. Daarnaast is het geven van borstvoeding een stuk gemakkelijker met de baby in de buurt. Minder beweging maakt het namelijk mogelijk om weer sneller in slaap te vallen na het voeden van je kindje.
Maar er komt natuurlijk een moment waarop je baby naar zijn of haar babykamer gaat verhuizen… Hoe kies je de perfecte timing? Wij geven je tips!

Je baby heeft een regelmatig ritme

Beetje bij beetje ontwikkelt een baby’tje een regelmatig ritme met voedingen. Eerste elke drie uur, dan elke vier uur en vervolgens wordt de nachtvoeding over geslagen. Het is aan jou om in te schatten wanneer het ritme van je baby stabiel genoeg lijkt, zodat hij/zij en jij/jullie als ouder(s) een goede nachtrust kunnen hebben.

Overdag slapen in de babykamer

Om je baby te laten wennen aan de nieuwe ruimte, kleuren en geuren, kun je ervoor kiezen om je kindje eerst overdag in de babykamer te laten slapen. Het is natuurlijk niet niets, de overstap van wieg naar ledikant.

Speciale gevallen

Echter kunnen sommige ouders wat onrustig worden van hun baby zo dicht naast zich. Bij elk geluidje worden zij wakker, wat de nachtrust verstoort. In dit geval is het beter om al eerder van de co-sleeper naar een ledikant te gaan en je baby op de babykamer te laten slapen. In dit geval kun je gebruik maken van bijvoorbeeld een babyfoon of je kunt de deuren open laten staan.
Ook kan het natuurlijk om praktische redenen voorkomen dat het nog niet mogelijk is om je kindje in de babykamer te laten slapen, door een verbouwing, andere etage of een gedeelde slaapkamer bijvoorbeeld. Uiteraard neem je al deze factoren mee in je beslissing.

Is er echt een goede tijd voor de overgang naar babykamer?

Er staat uiteraard geen vast moment voor. Wel is het goed om je te realiseren dat de meeste co-sleepers gemaakt zijn voor gebruik t/m 6 maanden. Ga dus ook goed na wat voor een soort bedje of wiegje je hebt aangeschaft.

Als laatste: één verandering tegelijk

Onze allerlaatste tip: het is altijd het beste om maar een verandering tegelijk toe te passen. Dit wil zeggen, combineer de verhuizing naar de babykamer niet met een verandering van melk bijvoorbeeld. Kinderen zijn gevoelig voor routines en het is goed om hen in elke fase te ondersteunen.