Berg het speelgoed overzichtelijk op!

Berg het speelgoed overzichtelijk op!

Hoe berg ik oud en nieuw speelgoed van mijn kind overzichtelijk op?

Nu je kind wat ouder wordt, naar school gaat, en inmiddels een hele verzameling speelgoed heeft, is het overzicht vaak een beetje zoek. Zowel voor je kind als voor jou. Het ‘babyspeelgoed’ vindt je kind bij tijden nog steeds heel erg leuk, dus weg leggen kan nog niet. Maar omdat er zoveel is speelt je kind vaak met hetzelfde speelgoed of hij is vergeten wat hij allemaal nog heeft. Misschien is het tijd om een grote opruimactie te plannen en opbergruimte te creëren. Op deze manier krijgt al het speelgoed van je kind een nieuw plekje en maak je voor hem een overzichtelijke speelhoek.

Beginnen aan de grote opruimactie van het speelgoed

Je kunt het opruimen samen doen met je kind, maar dat betekent dat je veel geduld moet hebben want meestal draait zo’n gezamenlijk opberg actie uit op heel veel spelen en weinig opruimen. Hoe pak je dat dan precies aan, het opruimen van zijn speelgoed?
- Schaf eerst opbergmanden, een speelgoedkist of speelgoedboxen aan voor extra ruimte. Neem stevig opbergmateriaal.
- Maak ruimte in de speelhoek of op de kinderkamer voor je begint aan het opruimen
- Bedenk welk speelgoed weggelegd kan worden; een baby bijtring of rammelaar kan echt wel naar zolder of weg
- Inventariseer het speelgoed en probeer categorieën te bedenken om overzicht te krijgen. Speelgoed wat bij elkaar hoort of bij elkaar past kan in één mand
- Check ondertussen ook of het speelgoed nog heel en schoon is. Gooi kapot speelgoed weg en maak van de gelegenheid gebruik om al het speelgoed eens flink met een sopje onder handen te nemen
- Doe speelgoed waarmee je kind echt niet meer speelt of wil spelen in een doos en leg deze weg. Op zolder of geef het weg.

Wat kan er wel en niet weg? Overleg met je kind

Je ziet, het is nog best een onderneming om al het speelgoed een beetje goed op te bergen. Zeker wanneer er speelgoed van jaren bij elkaar ligt. Overleg een beetje met je kind over wat er wel en niet weg kan. Jij vindt babyspeelgoed niet meer nodig, maar misschien heeft je kind speciale herinnering aan een stuk speelgoed en vindt hij het prettig hier af en toe nog mee te spelen. Dit geldt zeker voor knuffels. Die zijn zo persoonlijk. Ook al is een knuffel of knuffeldier helemaal versleten en kaal geworden van het knuffelen, je kind is er dol op en het geeft hem troost en veiligheid. Was deze gewoon weer een keertje uit, repareer ‘m als hij uit elkaar dreigt te vallen en respecteer de behoefte van je kind.

Opgeruimd staat netjes!

Als alles dan een plaatsje heeft gekregen en is opgeborgen, kijk dan samen met je kind naar het speelgoed. Leg hem uit welk speelgoed bij elkaar hoort en hoe hij het zelf weer kan opruimen. Maak er geen corvee van, leg gewoon uit hoe jij het hebt gedaan en waarom dat handig voor hem kan zijn. Help af en toe met opruimen, en geniet van je spelende kind, ook al ligt de hele vloer vol met speelgoed! Je kind is gelukkig en vermaakt zich met ‘oud’ en nieuw speelgoed zoals alle kinderen dat doen.