Help! Een peuterbed of een junior bed

Help! Een peuterbed of een junior bed

Kleine meisjes en jongetjes worden (veels te snel) groot! Wanneer het tijd is om naar het "grote bed" te gaan, is het soms een beetje moeilijk om te kiezen tussen een standaard peuterbedje (van 70x140 cm) en een junior bed, die weer een slag groter is.

Wat zijn de verschillen en hoe maak je de beste keuze?

We zullen je op een paar manieren proberen te helpen. Als je twijfelt tussen een peuterbed van 70x140 cm en een groter junior bed (70x160 cm), hopen we dat dit artikel je zal helpen om eindelijk de knoop door te kunnen hakken..
Een peuterbed van 70x140 cm is perfect voor kleintjes van 18-24 maanden. Vanwege de lengte van 140 cm is dit bed perfect voor kindjes vanaf 2 jaar en soms zelfs vanaf 18 maanden, gezien hun motorische ontwikkeling. Juist omdat het bed nog niet te groot is, kan je kleintje gemakkelijk wennen aan het slapen in een bed met (anti-val)hekjes.
Als je kind al 2 jaar oud is, dan raden we je aan om een junior bed te kiezen. Dit is langer bruikbaar. Kies dan bijvoorbeeld voor een junior bed van 70x160 cm, met beschermende hekjes. Ze beschermen je kind niet alleen van eventueel nachtelijk vallen, maar ze geven hen ook een geborgen gevoel.
De grootte van een kinderbed wordt vaak aangeduid in termen van breedte en lengte, maar vaak wordt vergeten om de hoogte te vermelden. Bijvoorbeeld, een peuterbed van Petite Amélie heeft een hoogte van ongeveer 33 cm. Je kleintje kan hierdoor zelfstandig zijn of haar bedje inklimmen! Ideaal om hen zelfvertrouwen en autonomie te geven, de sleutels tot een vriendelijke en veilige leeromgeving.


peuterbed-leon-petite-amelie-kinderkamer
Foto: Peuterbed “Leon” 70x140 cm van Petite Amélie

Peuterbed van 70x140 cm, met optionele schuif/opberglade. Verkrijgbaar in wit (Vivien) en grijs (Leon), verkrijgbaar met of zonder matras, gemaakt in Europa.

Behoefte aan extra veiligheid?

Peuterbedjes worden vaak voorzien van kleine (min of meer kleine) beschermende barrières, de zogenaamde (anti-)valhekjes. De kindveilige peuterbedden "Leon" en "Vivien" van Petite Amélie bijvoorbeeld, hebben hekjes aan beide kanten, waardoor je ze in het midden van een kamer kunt plaatsen en niet per se langs een muur. De lage hekjes zullen nachtelijk vallen voorkomen en je kleine spruit geruststellen! Je kunt de kortste barrière aan de desgewenste zijkant monteren en weer demonteren, wanneer de tijd is gekomen dat je kindje geen hekje meer nodig heeft.
Sommige junior bedden zijn ook voorzien van (demontabele) hekjes, aan één of beide kanten. Dit is ook het geval bij het junior bed “Nuit” van Petite Amélie (verkrijgbaar in grijs en wit). Hierdoor kun je je kindje, zodra het groot genoeg is om de wieg te verlaten, direct naar een dit bed van 70x160 cm over laten gaan.

Voor wie is het peuterbed en junior bed?

Wanneer je op zoek bent naar een duurzamere oplossing, adviseren we een junior bed. De lengte van 160 cm verlengt de gebruiksduur van twee tot drie jaar.Toekomstige ouders die hun eerste kindje verwachten en tevens rekening houden met hun verlangen om de familie binnen een aantal jaren uit te breiden, kiezen vaak een standaard 60x120 cm babybed en daarna een peuterbedje van 70x140 cm. Na twee of drie jaar, zullen ze een peuterbedje kopen en de kleine zus of kleine broer slaapt dan in de wieg. Een paar jaar later gaat de oudste vervolgens naar een éénpersoonsbed van 90x200 cm en kan de jongste in het peuterbed slapen. Deze oplossing heeft het voordeel dat ieder kind altijd in een aan zijn of haar lengte aangepast bed slaapt.
Een junior bed zal echter een beroep doen op ouders die meer duurzaamheid nastreven, ook handig bij een enigst kind. Het junior bed is geschikt tot een jaar of acht, afhankelijk van de lengte van je kind.
Aan de andere kant; wanneer je bij de geboorte van je kleintje al voor een meegroeiledikant hebt gekozen, zal de stap naar een junior bed alleen maar gemakkelijker worden. Je kind is immers al gewend aan de verstelbare hekjes en wanneer je die te zijner tijd verwijdert (en het meegroeiledikant dus een peuterbed wordt), zal je kind in een mum van tijd gewend zijn aan het slapen zonder hekjes. Wanneer je dan overstapt op een junior bed (of misschien zelfs al naar een éénpersoonsbed), is die stap dus al genomen.
Nog een kleine tip: Heb je een beweeglijk kind? Dan is het misschien comfortabeler om het in een iets groter (en dus minder beperkend) bed te laten slapen... kies in dit geval dan voor een junior bed met hekjes.

kiezen-peuterbed-of-juniorbed-petite-amelie-nuit-wit-kinderbed
Foto: Junior bed “Nuit” van Petite Amélie

Junior bed van 70x160 cm met optionele opberglade, verkrijgbaar in wit en grijs (met of zonder matras), Europees gemaakt.

Onze tip: kies voor functioneel

Denk aan opslag in al zijn vormen! De ruimte onder het bed is vaak een ongebruikte ruimte waar onopgemerkt soms vuile sokken en speelgoed blijven liggen. Kies dan bijvoorbeeld voor een opberglade die je gemakkelijk onder het bed kunt schuiven, je zult versteld staan hoeveel je hier in kwijt kunt! Hier kun je beddengoed, verkleedkostuums, speelgoed en seizoensgebonden kleding in bewaren, of bijvoorbeeld een tweede matras voor die oh zo gezellige logeerpartijtjes!
We hopen dat deze tips je helpen in het maken van je keuze. We wensen je een fijne dag en tot ziens op www.petiteamélie.nl!