Opbergen van babyspeelgoed

Opbergen van babyspeelgoed

Je bent erachter gekomen dat je voor je baby heel veel spulletjes hebt gekregen en gekocht. Babykleertjes, verzorgingsproducten en speelgoed. Vooral dat laatste neemt aardig wat ruimte in beslag. Je wilt je kleintje natuurlijk graag lekker laten spelen maar soms is het zo’n onoverzichtelijke hoop speelgoed waar je kindje ook geen wijs meer uit wordt.

Opbergruimte voor het speelgoed

En ja, dat begint volgens Petite Amélie met de aanschaf van opbergmateriaal: kast, ladekast, speelgoedkist of een opbergkist. Misschien heb je al een kinderkast op de babykamer staan, maar kleertjes nemen ook veel plek in beslag. En je kindje speelt natuurlijk veel in de woonkamer: in de box of in een speciaal speelhoekje. Misschien toch een goed idee om in dat speelhoekje in de woonkamer wat opbergruimte te creëren. Het voorkomt dat het speelgoed in de hele woonkamer rondslingert en erop gestaan wordt. Au! Pijnlijk hè, zo’n houten blokje waar je met een blote voet op gaat staan!

Al het speelgoed zijn eigen plekje

Als je eenmaal gekozen hebt voor een ladekast of een speelgoedkist, probeer het speelgoed dan volgens categorieën op te ruimen. Dat is overzichtelijk voor je kleintje als het speelgoed weer opgeruimd moet worden.

Nog een paar tips:

• Gebruik opbergmanden of boxen voor de verschillende soorten speelgoed. Blokken, auto’s, poppen, duplo en boekjes kun je dan bij elkaar leggen
• Bewaar buitenspullen en binnenspeelgoed apart van elkaar
• Ruim speelgoed niet te goed op, het is bedoeld om mee te spelen dus leg het op een gemakkelijk te bereiken plaats in de woonkamer of babykamer
• Leer je kind na het spelen het speelgoed ook weer op te ruimen. Doe dit samen en spelenderwijs, dan blijft het voor iedereen leuk
• Wissel het speelgoed regelmatig af om steeds iets nieuws aan te bieden. Leg het dan ook echt ergens anders neer dan in de speelhoek.
• Om ruimte te besparen, leg zoveel mogelijk speelgoed in elkaar. Kleiner speelgoed in grotere speelitems leggen.

Veilige opbergruimte speelgoed

Bekijk de speelruimte van je kindje regelmatig met een kritisch oog. Zeker voor wat betreft de veiligheid. Speelgoedkasten kun je het beste aan de muur bevestigen zodat je baby of peuter deze niet kan omtrekken. Schaf ook alleen een kast of ladekast met ‘zere vingertjes’-beveiliging. Dus met geremde laden en kastdeurtjes.
En check alles ook regelmatig:
• Past alles nog in de kast of speelgoedkist?
• Moet er speelgoed weg omdat er niet meer mee gespeeld wordt?
• Soms is een andere indeling ook een goede oplossing. Verplaats een kinderkast, deel het speelhoekje anders in en koop wat extra opruimboxen voor een betere indeling.
• Een speelmat geeft je baby volop ruimte om op de grond te spelen, maar misschien is een peutertafeltje met stoeltjes ook een leuke plek om aan te spelen? Een klein bureautje met wat opbergruimte kan ook een goede basis zijn voor de speelplek.