Meer slaap en rust

Babies die dicht bij hun ouders slapen vallen makkelijker en sneller in slaap en worden ze 's nachts minder vaak wakker. Hierdoor slaapt je kindje meer en betekent meer nachtrust voor jou. Ook fysiek heeft co-sleeping veel voordelen voor je kindje: babies die dicht bij hun ouders slapen hebben een regelmatigere temperatuur en hartritme - zijn dus stabielier en daardoor veiliger. Co-sleeping heeft ook veel voordelen voor moeders die de borst geven. Omdat je je bed niet uithoeft om je kindje te voeden wordt je slaappatroon minder verstoord, hierdoor blijf je meer alert gedurende de dag en kun je je beter concentreren.

Minder afhankelijk

Sommige mensen denken dat je kindje door co-sleeping te afhankelijk van je zal worden, maar uit onderzoek blijkt juist het tegenovergestelde! Babies die dicht bij hun ouders slapen zijn eerder onafhankelijk en hebben minder overgangsobjecten nodig omdat ze juist geen verlatingsangst ervaren. Ze zijn ook minder geneigd tot duimzuigen of overdreven gehecht zijn aan knuffelbeesten of andere objecten.

Meer zelfvertrouwen

Verder heeft onderzoek aangetoond dat kinderen die de eerste maanden dicht bij hun ouders hebben geslapen later in hun leven een hogere mate van zelfvertrouwen hebben, minder gedragsproblemen vertonen en minder gevoelig zijn voor groepsdruk.

Maar is het veilig?

In landen waar co-sleeping de norm is is de kans op wiegedood het kleinst, tot wel vier keer lager dan in andere landen! Als je van plan bent met jou kindje in een bed te slapen zorg er dan voor dat je kindje altijd op een harder oppervlak op zijn of haar rug slaapt, met het hoofd boven de dekens. Let erop dat je matras goed aansluit op de randen van je bed, zodat je kindje hier niet klem tussen kan raken. Slaap nooit met je kindje als je gedronken hebt. Ook ouders die roken kunnen beter niet aan co-sleeping doen, dit omdat het erop lijkt dat dit de kans op wiegedood verhoogt. Vind je het toch een beetje eng om met je kindje in bed te slapen? Een co-sleeper is een perfecte oplossing! Zo slaapt je kindje veilig naast je, maar niet direct in je bed.


Hebben jullie ervaring met een co-sleeper? Of leg je je kindje toch liever in een wiegje of ledikant in de babykamer? We zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen!