Wanneer moet je kind naar een groter bed?

Wanneer moet je kind naar een groter bed?

De overstap van een ledikant naar een groot bed is voor elk kind een spannend moment. Wanneer de tijd rijp is, kun je deze tips gebruiken om deze overgang voor je peuter gemakkelijk te laten verlopen. Een grote vraag is natuurlijk vanaf wanneer kan mijn kind naar een groter bed?

Er is geen bepalende leeftijdsgrens voor wanneer jouw kindje naar een groter bed moet gaan. Wel kun je in de gaten houden of je kindje er fysiek klaar voor is. Bijvoorbeeld doordat hij of zij al helemaal zelf op de bank kan klimmen of doordat jouw zoon of dochter zelf uit het ledikant probeert te klimmen. Het is dan wel sterk aan te raden om voor een groter bed te kiezen.

Tip #1 Voorbereiding

Of het nu gaat om de overgang van ledikant naar peuterbed, juniorbed, kinderbed of hoogslaper, het blijft een grote verandering voor je kindje. Om te weten vanaf welke leeftijd jouw kind in een groot bed kan slapen, kun je de overgang een beetje aansporen. Om de overgang zo soepel mogelijk te maken, is het handig om je zoon of dochter goed voor te bereiden op wat er gaat komen. Dit kun je doen door samen naar plaatjes van grotere bedden te kijken. Of misschien heeft een neefje of nichtje wel al een groot bed en mag jouw kindje die eens uitproberen!

Neem je kindje ook eens gezellig mee shoppen voor een nieuw bed, bijvoorbeeld in onze concept store in Bussum. Tussen het spelen door kan je kindje hier allerlei bedden uitproberen. Ook handig voor papa en/of mama, die nog twijfelt over welk bedje het meest geschikt is!

Heb je destijds een meegroeibed aangeschaft? Leg je kindje dan uit dat papa of mama zijn bed gaat 'verbouwen'. Ook hier geldt dat je foto's kunt laten zien van het bed dat al omgebouwd is.
Peuterbed «Plume» in walnoot

Tip #2 Positieve verandering

Het is heel begrijpelijk dat je het best een beetje spannend vindt dat jouw kleine kindje ineens naar een groot bed verhuist. Er gaan vast allerlei gedachten door je hoofd. “Wat als mijn kind ineens elke nacht naast mijn bed staat?” of “zal mijn kindje niet midden in de nacht uit het bedje vallen?” Houdt er vooral rekening mee dat dit een positieve verandering is; je kindje wordt groot! Probeer je stress opzij te zetten en te accepteren dat jouw kleintje toch niet meer zo klein is.

Zijn er mensen op bezoek? Laat ze dan vooral in het bijzijn van je kindje het grote bed eens zien! Hij of zij zal zich super trots voelen over het feit dat ze als kind in een groter bed slapen!

Tip #3 Benadruk de voordelen

Er zitten zo veel leuke voordelen aan het hebben van een groot kinderbed! Niet alleen voor je kindje, maar ook voor jou. Bespreek ze vooral eens met je zoon of dochter:

  • Het grote bed stelt het kindje in staat om zelf in- en uit het bed te klimmen. Je kindje is nu groot genoeg zelf te bepalen wanneer hij of zij genoeg slaap heeft gehad.
  • In sommige grotere bedden kan een opberglade toegevoegd worden voor nog meer opslag.
  • Tijdens het ‘verhaaltje voor het slapengaan’ kun je gezellig aan de zijde van je kindje zitten.
  • En het laatste voordeel, maar zeker niet de minste: je zult je rug sparen doordat het kindje gewoon zelf in- en uit het bed kan kruipen!

Tip #4 Een verandering tegelijk!

De eerste schooldag, een nieuwe schooljuf of de komst van een broertje of zusje, je kunt je voorstellen dat zo’n klein hoofdje soms bomvol zit van allerlei gebeurtenissen. Zorg er daarom voor dat het wisselen van bed in een rustige periode gebeurt. Wordt het huidige ledikant doorgeschoven naar een klein broertje of zusje? Wacht dan minstens een paar weken zodat je zeker weet dat je oudste zich goed voelt in het bed. Op deze manier voelt het niet alsof hij of zij het vertrouwde bedje af moest staan voor zijn kleinere broertje of zusje.

Tip #5 Krabbel niet terug

Ligt je kindje eenmaal in zijn of haar nieuwe bed, maar heeft het nog moeite met wennen? Geef niet op! Je hebt je kindje uitgelegd dat het een goed moment is voor een groter bed. Wanneer je hier vervolgens weer op terug komt, zal je kindje denken dat de verandering een vergissing was.

Als je verwacht dat het begin wat moeilijk zal worden, kun je overwegen om het nieuwe bedje alvast een plek te geven in de kamer. Laat je kind zelf kiezen in welk bedje hij of zij wilt slapen, zo wordt de overgang wat minder groot.

Wat ook kan helpen is het plaatsen van een mooi nachtlampje, dit zal je kindje een veilig gevoel geven. Zoek deze ook weer gezellig samen uit!
LED Wandlamp Ster

Tot slot nog een allerlaatste tip:

Houdt er rekening mee dat elk kindje uniek is, voel goed aan wanneer de tijd rijp is om te verhuizen naar een ander bed. Het is belangrijk om samen met je kindje deze beslissing te maken.