Latex of koudschuim matras voor je kindje?

Latex of koudschuim matras voor je kindje?

Afbeelding: Peuterbed Leon, koudschuimmatras 140x70 cm inbegrepen


Hoe kies je je kindermatras? Dikte, materiaal, dichtheid.. Zoveel elementen voor een keuze die niet erg gemakkelijk te maken is, omdat er ontzettend veel mogelijkheden zijn.

Wanneer de term "koudschuim- of latex matras" wordt gebruikt, verwijst dit naar het type matrasbekleding. Dit is de voering waaruit je matras voornamelijk bestaat. Schuim, latex of veren.. je wordt meteen geconfronteerd met de eerste keuze.
Maar hoe kies je tussen een koudschuim matras en een latex matras voor je kind? We zullen proberen je de verschillen tussen schuim matrassen en latex matrassen duidelijk te maken. Hopelijk wordt het maken van een keuze dan wat gemakkelijker.

1. Zorg en wassen

Wat je ook kiest, wij adviseren je om een matras te kiezen met een afneembare hoes, ook wel afritsbare tijk genoemd. Een in de wasmachine te wassen tijk is een essentiële en eenvoudige manier om het beddengoed van je kind of baby te onderhouden.
Onze matrassen en tijken zijn Oeko-Tex gecertificeerd, dwz dat ze vrij zijn van schadelijke stoffen voor jou en je kind.

Sommige hoezen gebruiken ook technologieën die anti-allergisch en schimmelwerend zijn, ideaal voor kinderen die gevoelig zijn voor huisstofmijt, stof en bacteriën! Dit is het geval voor de latex kinder- en babymatrashoezen van Petite Amélie. Hun verwijderbare anti-bacteriële hoes is vervaardigd met behulp van de gepatenteerde Silver Nano-technologie. De zilvervezels in het textiel voorkomen de groei van schimmels en bacteriën.

Een speciaal kenmerk van een koudschuim matras is, dat dit materiaal meer ademt dan latex. Wanneer je een latex matras gebruikt dat synthetische latex bevat, overweeg dan om een ademende matrasbeschermer te gebruiken. Deze absorbeert het vocht dat door je kindje wordt gecreëerd tijdens de slaap en je kunt het naar believen wassen. Dit verlengt aanzienlijk de levensduur van het matras en zorgt voor meer comfort tijdens het slapen.

2. Een ander comfort

Omdat de slaap van je kinderen belangrijk is, is het van essentieel belang hen het beste comfort te bieden! Allereerst, wat je wieg of bedje van keuze ook is, het is belangrijk dat het matras perfect in het bedje past (ivm veiligheidsredenen). Houd er rekening mee dat een te groot matras schadelijk is voor de positie van de wervelkolom van het jonge kind tijdens de slaap. Het is bovendien zeer belangrijk om een matras te gebruiken wat in uitstekende staat is, ongeacht de leeftijd, en met een dichtheid die is aangepast aan de morfologie van het kinderlichaam.
Het latex kindermatras is een zeer goede keuze vanwege de anti-allergische aard en het hoge comfort gehalte. De grote flexibiliteit van dit latex kindermatras zorgt voor een optimale slaapkwaliteit, die vaak zeer op prijs wordt gesteld. Het is moeilijk om het comfort van schuim en latex te vergelijken. Voor twee matrassen van dezelfde kwaliteit ligt het verschil in de slaapsensatie, daarmee bedoelen we dat je dit vooral vóelt. Steeds meer mensen waarderen latex, omdat het direct een gevoel van comfort geeft.

Wanneer je liever voor koudschuim wilt gaan, kies dan voor een hoogwaardig, duurzaam koudschuim matras van polyurethaanschuim. Polyether-schuimmatrassen zijn goedkoper, maar worden meestal niet aanbevolen, tenzij het voor een logeerbed is. Het comfort van het schuim zal afhangen van zijn veerkracht en dichtheid. Wat je keuze ook is, de dichtheid en veerkracht van je matras moet worden aangepast aan de morfologie van de gebruiker (deze is afhankelijk van gewicht en leeftijd).

Voorbeeld: voor een (kinder) koudschuim matras wordt een dichtheid tussen de 25 en 30 aanbevolen.

3. Duurzaamheid

Wat duurzaamheid betreft heeft het latex kinder matras een streepje voor! Inderdaad, een latex matras is iets duurzamer dan een koudschuim kindermatras. De inzinking van de latex neemt van nature meer tijd in beslag dan voor een koudschuimmatras, dankzij de grote flexibiliteit van latex.

Echter moet wel opgemerkt worden, dat een koudschuim matras het grote voordeel heeft lichter te zijn dan een latex matras van een vergelijkbare kwaliteit. In het dagelijks leven is een koudschuimmatras wat gemakkelijker te hanteren.

4. De prijs van een lang leven

Kijken we naar de prijs, dan wint het koudschuim matras een klein puntje! Inderdaad, een latex matras (van een vergelijkbare kwaliteit) heeft het nadeel iets duurder te zijn dan een koudschuim matras. Zoals we eerder al noemden, heeft een latex matras een betere duurzaamheid! Je kunt je keuze bepalen door te focussen op de toekomst en op basis van je persoonlijke situatie ... Voor een matras van een juniorbed dat meerdere jaren meegaat, zal de latex variant jarenlang dezelfde kwaliteit behouden.

Denk aan een latex (baby)matras, zéker als je wilt dat één of meerdere kleine broers en zussen na je oudste in hetzelfde 60x120 cm babybedje slapen! Ondanks de prijs is een latex matras zeker een duurzame investering.

5. Voor de meest gevoelige kindjes

Hoewel sommige mensen allergisch zijn voor natuurlijke latex, heeft latex veelal anti-mijt en anti-allergische eigenschappen. Deze eigenschappen worden vertienvoudigd in de aanwezigheid van natuurlijke latex. Wanneer je kind allergisch is voor natuurlijke latex, kun je kiezen voor een matras van synthetische latex, maar een matras van koudschuim is natuurlijk ook geschikt!

Als je koudschuim matras geen anti-allergische eigenschappen heeft, kun je de bescherming hiervan versterken door een afritsbare hoes of matrasbeschermer te gebruiken. Deze hoes of matrasbeschermer dient dan wel Oeko tex-gecertificeerd te zijn om er 100% zeker van te zijn dat het geen schadelijke producten bevat.

Latex kinder peuterbed matras van Petite Amelie

Afbeelding: Doorsnede van ons latex peuterbed matras, maat 140x70 cm


Wil je meer weten over onze producten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen door een e-mail te sturen naar: hallo (at) petiteamelie.nl, bezoek onze Facebook-pagina of vul ons contactformulier in. We helpen je graag verder!