Kinderkamer inrichten volgens Monetessori methode!

Kinderkamer inrichten volgens Monetessori methode!

foto: @poupeerousse op Instagram
Is je baby een inmiddels geen baby meer, maar een echte peuter? Misschien is hij of zij wel al uit het ledikant gegroeid en is het nu toe aan een groter bed. Zowel voor het uiterlijk van de kamer als voor het kindje zelf kan dit een grote verandering zijn, wat ruimte geeft voor een ander inrichting. Maar hoe pas je de kinderkamer aan op de behoeften en wensen van jouw kleine? Wij zullen je helpen met het inrichten van de kamer met behulp van de Montessori-methode.

Indeling van de kinderkamer: hergebruiken of schoon schip maken?

Misschien wel vanzelfsprekend is, dat de meubels die niet meer gebruikt worden, vervangen of verwijderd moeten worden. Het ledikant maakt bijvoorbeeld plaats voor een peuterbed, meestal 70x140 cm groot. De meeste peuterbedden zijn geschikt voor kindjes van 2 tot 6 jaar. Hij of zij kan zo zelf in en uit het bed kruipen; een stapje dichter bij zelfstandigheid!
Is je kindje al zindelijk? Wellicht heb je de commode dan niet meer nodig. De commode weghalen creëert al stuk meer ruimte voor bijvoorbeeld een lees/speelhoekje. Heb je destijds een commode met bladvergroter aangeschaft? Deze kun je gemakkelijk verwijderen en de commode gebruiken als een ladekast.
De rest van het interieur zal de nieuwe behoeften van je kindje gaan vervullen. Zoals eerder genoemd een lees/speelhoekje, aangekleed met wat kussens, dekens of een boekenplankje.

Hoe kun je de Montessori- methode toepassen in de kinderkamer?

De Montessori Pedagogie stimuleert de ontwikkeling en bevordert de autonomie van je kindje. De volgende termen worden vaak gebruikt als het gaat om inrichten van kinderkamers volgens de Montessori-methode:
  • Neutraal
  • Verfijnd
  • Esthetisch
  • Verschillende ruimtes

1. Een rustige Montessori-kamer

Om te zorgen dat je kindje niet te overprikkeld raakt, is het beter om te kiezen voor zachte, neutrale kleuren in de Montessori-kamer. Hij of zij kan zich dan beter concentreren op het speelgoed of boeken enz. Daarnaast is het van belang dat de kamer gestructureerd opgeruimd is. Geef al het speelgoed waar echt mee gespeeld wordt een vaste plek in de kamer. De rest kun je eventueel bewaren in opbergdozen.

2. Een geschikt kinderbed

Met een bed dat niet te hoog of te laag bij de grond is, kan een kind gemakkelijk in en uit het bedje gaan. Bij Petite Amélie zijn we gespecialiseerd in kinderbedden, dat wil onder andere zeggen dat onze kinderbedden precies de juiste afmetingen hebben. Onze peuterbedden Vivien en Plume zijn daar een goed voorbeeld van. En daarnaast het perfecte voorbeeld: Ons ‘Huisjesbed’, maar daarover later meer.

3. Een speel- en leeshoek

Volgens de Montessori-methode is het essentieel om hoekjes als het ware af te bakenen. Daarom is het creeren van een speel-en leeshoek, met beschikking tot boeken, spelletjes en andere accessoires kinderkamer een goed initiatief. Kies bijvoorbeeld voor houten planken voor het opbergen van boeken of speelgoed, maar zorg wel dat je kindje er zelf nog bij kan. Daarnaast kan een tapijt of kleed een gezellige toevoeging zijn aan de speelhoek.

4. Opslag van o.a. kleding

Volgens de Montessori-methode is het zelf uitkiezen van kleding een belangrijk onderdeel voor de ontwikkeling. Bespreekt met je kind hoe het weer gaat worden en waar hij/zij uit kan kiezen. Het makkelijkst hiervoor is een kleine kast of een dressoir.

Een blik op het Montessori Huisjesbed

Het slaapgedeelte is het belangrijkste onderdeel van de kinderkamer. Het Petite Amélie Huisjesbed (ook verkrijgbaar inclusief een koudschuimmatras van 20 cm dik) valt perfect binnen de termen van de Montessori-methode. Naast een bedje is het een mooi decoratief element in de slaapkamer én het geeft het kindje mogelijkheid om zelf in en uit het bed te gaan. Het bed is rustig met duidelijke vormen, verkrijgbaar in wit en hout. Dankzij de vorm is het bed echt een kleine speeltuin!
Het bed kan gebruikt worden voor kindjes van 3 tot 9 jaar. Natuurlijk hebben we bij Petite Amélie ook nagedacht over de hygiëne en onderhoud van het bed. Hiervoor hebben we gekozen om een lattenbodem aan het bed toe te voegen, zodat het kindje niet op de grond slaapt en om ventilatie mogelijk te maken.
Huisjesbed Petite Amelie wit
Als het goed is ben je nu bekend met de principes van de Montessori- methode. Je kunt het uiteraard aanpassen aan je eigen wensen. Vergeet niet om foto’s van het eindresultaat met ons te delen via de hashtag #mypetiteamelie!