Afmeting ledikant: Wat zijn de beste maten?

Afmeting ledikant: Wat zijn de beste maten?

Misschien is het je al eens opgevallen dat niet elk ledikant dezelfde afmetingen heeft. Maar welke ledikant maat moet je kiezen? We begrijpen dat al die afmetingen voor een ledikant best verwarrend zijn en daarom leggen we het graag uit.

Standaard afmetingen ledikant

De standaard maat voor een ledikant is 120x60 cm, deze zal je waarschijnlijk ook het meest tegenkomen in winkels of online.
De afmetingen van ledikantlaken zijn dan vaak 100x150cm, maar je kunt ook gewoon een slaapzak gebruiken.

Let er wel op dat je, wat voor afmeting ledikant je ook hebt, het bedje in het begin kort opmaakt. Meer weten over een ledikant opmaken? Neem dan een kijkje bij een eerder blogartikel van ons --> Veilig een babybedje opmaken.

Een slagje groter…

Naast de standaard ledikant maat, bestaan er ook doorgroeiledikanten. Je raad het vast al, deze zijn een slagje groter. De afmetingen voor een ledikant verschillen vaak per winkel of website, maar bij ons is de afmeting van het meegroeiledikant 140x70 cm. Deze maat verandert niet tijdens de ombouw van ledikant naar peuterbed.

De grootte van een meegroeibedje maakt het mogelijk dat jullie langer plezier van hebben van het bed. En omdat je het bed in het begin dus kort opmaakt, merk je weinig verschil in grootte. Of je kunt er natuurlijk voor kiezen eerst een co-sleeper of wiegje te gebruiken.

Hoe kies je de juiste afmeting ledikant?

Meegroeibed of standaard ledikant? Dat kan afhangen van een aantal factoren.

Een meegroeibed is makkelijker als je:

  • Wil gaan voor een duurzame oplossing. Omdat het bed groter is, gaat het langer mee en hoef je geen peuterbed aan te schaffen in de toekomst. Je verandert gewoon het bed zelf!
  • Een grote kamer hebt, waarbij het mooi is als deze goed gevuld is.
  • In een keer klaar wil zijn. Je hebt eigenlijk gewoon twee bedden in een!

Een standaard maat ledikant is makkelijker als je:

  • Een kleine babykamer hebt, waar geen doorgroeibed in past. Of als je andere grote meubels in de kamer wil plaatsen.
  • Stiekem al verliefd bent geworden op onze peuterbedjes en niet kan wachten er eentje aan te schaffen over 2 a 3 jaar.
  • Graag over 2 a 3 jaar een volgende kindje wil verwelkomen. Dan kun je een standaard ledikant namelijk doorschuiven naar de volgende en voor de oudste een peuterbedje of een eenpersoonsbed aanschaffen.


Twijfel je nog over de ledikant afmetingen? Dan kun je ons gerust bellen of mailen, we helpen je graag!