Tips voor het kopen van een peutermatras

Tips voor het kopen van een peutermatras


Ah spannend, je peuter gaat naar een echt peuterbed. Alleen het matras ontbreekt nog, maar welke kies je? Wij zetten de belangrijkste punten op een rijtje.

Waar moet je op letten bij het kopen van een peutermatras?

De hardheid van het peutermatras

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Het als we over hardheid praten, praten we over de HR-waarde van een matras. De HR (High Resilience) waarde van een matras geeft aan hoe goed het matras zich aan de vorm van het lichaam aanpast en hoe progressief de tegendruk is.
Voor volwassenen is de ideale HR waarde 45 en hoger bij een gewicht van 70 tot 115 kg. Niet alle matrassen beschikken over een HR-waarde voor kinderen. Dit is namelijk minder belangrijk voor groeiende lichamen van kindjes. Mocht er toch een HR-waarde bij een matras staan, ga dan voor een HR-waarde rond de 30 voor kinderen.

De dikte van het peutermatras

Voor peuterbedden (tot max. 6 jaar) worden matrassen vanaf 8 cm dik aangeraden. Maar het liefst iets dikker. Onze peutermatrassen zijn daarom 10 cm dik. Het matras van ons huisjesbed is zelfs 20 cm dik! Dit omdat je kindje in dit bed wat dichter bij de grond ligt dan in een peuterbed.

De maat van het matras

In verband met de veiligheid van je peuter, is het van belang dat het matras perfect in het peuterbedje past. Er mag niet meer dan 2 cm ruimte tussen de bedrand en het matras zijn. Hoe minder ruimte, hoe beter natuurlijk.
Latex kindermatras
Afbeelding: latex kindermatras

Zones zijn nog niet nodig

Je wil natuurlijk het beste voor je kind, dus je overweegt wellicht een matras met verschillende zones. Echter is dit nog niet nodig. Je kindje is namelijk nog in de groei en zal daarom deze zones niet of nauwelijks benutten.

Certificaat van het matras

Een certificaat is een fijne manier om zekerheid te hebben dat het peutermatras aan de eisen voldoet. Het OEKO-Tex certificaat is daarbij de belangrijkste en ook de meest bekende. Daarnaast is het belangrijk dat het matras getest is op brandbaarheid.

Antiallergisch

Allergisch voor bijvoorbeeld huisstofmijt? Zowel papa, mama, of het kindje zelf kunnen dan baat hebben bij een latex matras. Door hele kleine zilverdraadjes worden bacteriën en schimmels geweerd en kan je kindje daardoor heerlijk slapen in de peuterkamer.

Uitwasbaarheid

Ongelukjes gebeuren nu eenmaal. Maar het is wel handig dat je de matras tijk kunt wassen. Of je kunt een vochtwerende of ademende matrasbeschermer aanschaffen, zodat je deze ook kunt wassen. Matrasbeschermers houden het matras net wat langer mooi. Wel zo fijn, als het nog doorgeschoven wordt naar een volgende kindje.

Kom onze matrassen uittesten in onze winkel!

Heel begrijpelijk dat je niet zo 1,2,3 kunt kiezen tussen de verschillende matrassen. De oplossing: neem je kindje mee naar onze winkel om matrassen te testen. Zo kun je echt aan hem/haar zien welk matras fijner is en je kunt zelf natuurlijk ook even voelen.
Voor een snellere oplossing mag je ons natuurlijk ook bellen of mailen!