Onlangs heeft Petite Amélie besloten om een beddengoed collectie uit te brengen van Biologisch Katoen. We zijn dekbedovertrekken, matrasbeschermers en hoeslakens van biologisch katoen gaan produceren.

WAAROM?

We zijn ons ervan bewust dat we maar één planeet hebben en willen graag ons steentje bijdragen om deze voor de huidige en toekomstige generaties te bewaren. Omschakelen naar biologisch katoen is hierin een eerste stap.

BIOKATOEN MINDER NADELING VOOR MENS EN MILIEU

De verbouwing van katoen en het verwerken van de geplukte bollen (katoenvezels) is één van de meest vervuilende vormen van agrarische landbouw ter wereld. Misschien sta je er niet zo 1-2-3 bij stil, maar bijna iedereen op de wereld draagt of gebruikt wel dagelijks één of meerdere producten van katoen. Om aan deze enorme vraag te voldoen, wordt er wereldwijd per jaar in ongeveer 85 landen wel meer dan 25 miljoen ton aan katoen geproduceerd.

Om ons deel bij te dragen aan een ‘groene(re)’ wereld zijn we voor de productie van onze dekbedovertrekken, matrasbeschermers en hoeslakens overgeschakeld naar biologisch katoen.

Biokatoen is op een dusdanige wijze geproduceerd die beter zorgt voor het milieu. Dit is onder andere gedaan door minder water te verbruiken, minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken en door minder gebruik te maken van kunstmatige bemesting. Door deze principes te hanteren verbetert de grond en daarmee ook het product, met als gevolg dat de oogst en opbrengst voor de katoenboeren beter is.

 

KIES VOOR BIOLOGISCH KATOEN EN STEUN DE DUURZAME KATOENINDUSTRIE

Door het maken van een bewuste keuze (door te kkiezen voor duurzaam geproduceerde producten van katoen), zorgen we op de lange termijn niet alleen voor het behoud van de natuur, maar ook voor het voortbestaan van mens en dier. Zoals eerder gemeld wordt organisch of biologisch katoen namelijk verbouwd met hulp behulp van natuurlijke teeltmethodes, dus zonder kunstmest en chemische pesticiden.
Voorbeelden hiervan zijn: wisselbouw (om de bodem vruchtbaar te houden) of het inzetten van biologische bestrijders (zoals niet-schadelijke insecten) om te voorkomen dat de gewassen aangetast worden door schadelijke insecten. Hierdoor worden mens en milieu minder benadeeld.

Na de katoenteelt wordt biologisch katoen ook verwerkt met meer respect voor mens en milieu. Door het katoen te verven met zoveel mogelijk milieuvriendelijke(re) verfstoffen, dus zonder schadelijke chemicaliën, komen er minder chemicaliën terecht in het grondwater en is dit gezonder voor de arbeiders en andere bewoners in de omgeving van de plantages.


KEURMERK VOOR ORGANISCH KATOEN

Onze jersey hoeslakens van 100% biologisch geteeld katoen dragen het OEKO-Tex 100 Keurmerk.
Dit gezondheidskeurmerk voor textiel geeft aan dat er geen schadelijke stoffen voorkomen in het product. Het wordt onafhankelijk gecontroleerd.

Door de OEKO-Tex certificering weet je dat organisch katoen juist voor baby's en kinderen erg geschikt is, omdat hun immuunsysteem nog niet volgroeid is. Ze zijn daarom gevoeliger voor allergieën en eczeem. Kinderen met een allergie verdragen biologische baby- en kinderkleding van organisch katoen beter.

STANDARD 100 is een wereldwijd, consistent en onafhankelijk test- en certificeringssysteem voor onbewerkte, halfafgewerkte en afgewerkte textielproducten bij alle verwerkings niveaus, evenals gebruikte accessoires.
De doelstellingen van de productcertificering volgens STANDARD 100 zijn:

  1. Om de eindgebruiker te voorzien van een betrouwbaar en onafhankelijk productlabel voor niet-gevaarlijke producten die zijn getest in overeenstemming met de STANDARD 100-criteriacatalogus en dragen daardoor bij aan effectieve consumentenbescherming.

  2. Het gericht ondersteunen van de bedrijven in de textielketen op basis van een wetenschappelijke criteriacatalogus en neutrale laboratoriumtesten met de implementatie van hun beoogde productveiligheid met betrekking tot menselijke ecologie.

De tests voor schadelijke stoffen volgens STANDARD 100 door OEKO-TEX® houden rekening met belangrijke wettelijke voorschriften, zoals verboden azo kleurstoffen, formaldehyde, pentachloorfenol, cadmium, nikkel, enz., eisen van de Amerikaanse Consumer Product Safety Improvement Act (CPSIA) met betrekking tot lood, tal van schadelijke chemicaliën, zelfs als ze nog niet wettelijk zijn gereguleerd, en diverse parameters voor de gezondheidszorg.

In de criteria-catalogus houdt STANDARD 100 ook rekening met tal van milieu-relevante stofklassen. De tests en laboratoriumtests worden uitsluitend uitgevoerd door 16 aangesloten instituten van de OEKO-TEX® Association, elk met bewezen expertise.

Het concept van de OEKO-TEX®-tests voor schadelijke stoffen is gebaseerd op een modulair systeem: certificeringen zijn mogelijk in elke fase van de textielwaardeketen; certificaten van voorstadia worden erkend. Een succesvolle test maakt het labelen van respectievelijke textiel of materialen met de STANDAARD 100 markering mogelijk, nadat het certificaat is uitgegeven.

Meer informatie vind je hier.


DE VOORDELEN VAN ONZE ORGANIC COTTON HOESLAKENS, MATRASBESCHERMERS EN DEKBEDOVERTREK SETS OP EEN RIJTJE

  • Organisch katoen is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor jou en je kindje. Het voelt zachter aan en is opener van structuur (dus beter ademend).

  • Biologisch katoen voelt in principe hetzelfde aan als niet-biologisch katoen, dus qua slaapcomfort of wassen zul je nagenoeg geen verschil ervaren. 

  • De gedachte dat je niet (of in ieder geval minder) bijdraagt aan de negatieve gevolgen van de katoenteelt en je op deze wijze inzet voor een groenere wereld voor jezelf, je kinderen en de toekomstige generaties, is een hele fijne. 

  • Onze hoeslakens zijn OEKO-Tex Standard 100 gecertificeerd en voelen zacht en comfortabel aan. Erg prettig voor mensen met een gevoelige huid, omdat er geen schadelijke stoffen in zitten.

  • Jersey is een licht elastische en fijne gebreide stof, die erg soepel valt en heerlijk zacht aanvoelt. Doordat jersey enigszins rekt, past het hoeslaken ook om iets langere matrassen. Rondom is de zoom voorzien van elastiek, waardoor het hoeslaken mooi strak getrokken wordt om het matras en dus goed blijft zitten.

hoeslaken-biologisch-katoen-peuterbed-petite-amelie


Bronnen:
Goedewaar.nl, Katoen
OEKO-Tex.com, Certificate
Kassa.vara.nl, koop biokatoen