Vliegen met je baby of peuter: tips en advies

Vliegen met je baby of peuter: tips en advies

Ben je de ouder van een baby of peuter en is het alweer een tijdje geleden dat je op vakantie bent geweest? Reizen met kinderen kan vermoeiend zijn, maar het is ook een geweldige ervaring die jullie dichter bij elkaar brengt. Je ziet de wereld door hun ogen en leert meer over hun persoonlijkheid, voorkeuren en afkeuren. Daarnaast is vakantie de perfecte manier om van je ouderschapsverlof te genieten en als nieuwe familie dichter naar elkaar toe te groeien. Oudere kinderen profiteren van quality time met hun nieuwe broertje of zusje, en misschien willen grootouders ook wel mee. Kortom, kinderen van alle leeftijden profiteren van de nieuwe ervaringen die reizen biedt. Er is geen betere tijd om die volgende reis te plannen dan nu.

Wanneer kun je vliegen met een baby?

Je baby is er eindelijk – en na een uitputtende paar weken vraag je je misschien af wanneer het tijd is voor je eerste vakantie. We weten allemaal dat artsen aanraden om dicht bij huis te blijven aan het einde van je zwangerschap, en veel luchtvaartmaatschappijen laten je na 36 weken niet meer reizen. Maar hoe zit het met reizen met je pasgeboren baby? Officieel mogen de meeste gezonde baby's vanaf twee weken oud vliegen, en sommige luchtvaartmaatschappijen laten baby's zelfs al vanaf één week oud aan boord. Dit is echter vrij ongebruikelijk en hangt vaak af van specifieke omstandigheden. Meestal zijn baby's klaar voor hun eerste reis tussen de drie en zeven maanden oud. We raden aan om dit te bevestigen met je luchtvaartmaatschappij en ervoor te zorgen dat je baby up-to-date is met de benodigde vaccinaties.

Checklist voor vliegen met een baby of peuter

Je eerste reis samen voorbereiden kan in het begin overweldigend lijken, maar maak je geen zorgen, de meeste mensen zullen in jouw schoenen staan en begrip hebben als je kleintje onrustig is tijdens de reis. Hier is een handige checklist voor vliegen met een baby of peuter:

  • Water: wisten jullie dat het drinken van water helpt om de druk in de oren van baby's te verlichten tijdens de vlucht?
  • Melk: borstvoeding, flesvoeding of zuivel, de meeste luchtvaartmaatschappijen maken uitzonderingen op de 100ml vloeistoffenregel, maar we raden aan om dit bij je luchtvaartmaatschappij te controleren.
  • Maaltijden en snacks: Hoe meer, hoe beter!
  • Een deken. En misschien een reserve...
  • Een paar fopspenen: minstens 2-3.
  • Knuffel: Misschien een paar?
  • Een boek of twee: bijvoorbeeld een voelboekje of een activiteitenboek.
  • Klein speelgoed zoals een magnetisch tekenbord, een sensorisch speeltje of een puzzel, vermijd speelgoed met felle lichten of harde geluiden die andere passagiers storen, evenals speelgoed met kleine onderdelen die verloren kunnen gaan.
  • Medicijnen zoals tandgel of paracetamol voor baby's, omdat de luchtdruk pijnlijke oren kan veroorzaken bij jonge reizigers.

Ontdek hier onze dekens, perfect voor in het vliegtuig

Hoe houd je een peuter bezig in het vliegtuig

Vliegen met een baby is één ding, maar vliegen met een peuter kan wat lastiger zijn. Geen zorgen, we hebben de perfecte items om je reis wat soepeler te laten verlopen.

Een nieuwe knuffel kan de perfecte reisgenoot zijn, en de belofte van een nieuwe vriend die op hen wacht aan de andere kant kan je peuter helpen tijdens een lange reis. Snacks zijn essentieel, net als een klein tasje of rugzakje van henzelf. Dit kan van alles bevatten, van hun favoriete figuurtjes tot andere compacte speeltjes, zoals items uit onze mooie make-up speelset.

Hoewel je kleintje geen baby meer is, hebben ze waarschijnlijk nog steeds hun deken nodig. Vluchten kunnen koud worden door de airconditioning en een vliegtuig kan behoorlijk intimiderend zijn voor een klein kind. Onze dekentjes helpen je baby of peuter zich comfortabel te voelen tijdens de reis.

Je kleintje heeft ook iets nodig tijdens zijn slaap, en wij hebben de perfecte oplossing. Onze zachte en knuffelbare eenhoorn is volledig ademend wat betekent dat deze schattige reisgenoot ook praktisch is.

Ontdek hier meer knuffeldieren zoals Leo de leeuw, Lapi het konijntje, Bao de koala en meer

Let op: Onthoud dat jongere baby's geen kussen of knuffels in hun wiegje mogen hebben totdat ze minstens 12 maanden oud zijn. Een knuffel of kussen kan jongere baby's troost bieden tijdens een vlucht, maar moet onder toezicht worden gebruikt.

Wat zijn de beste zitplaatsen voor vliegen met een baby of peuter?

Eerlijk gezegd zijn er geen beste zitplaatsen voor vliegen met een baby of peuter, en het belangrijkste is dat ze naast hun ouder of verzorger zitten. Of je ze naast hun broertje of zusje zet of apart houdt, hangt af van het kind, alleen jij weet wat het beste werkt voor je gezin. Bepaalde stoelen zijn gemarkeerd als ongeschikt voor jonge kinderen en gezinnen. Zit altijd op je toegewezen plaatsen en volg de aanwijzingen van het vliegtuigpersoneel. Sommige ouders raden ook aan om dicht bij de toiletten te zitten voor jongere kinderen, of dicht bij de voor- of achterkant van het vliegtuig om snel in te stappen of uit te stappen.

Natuurlijk heb je altijd de optie om te upgraden naar premium zitplaatsen, die mogelijk meer ruimte, een groter aanbod aan eten en drinken, en meer vliegtuigpersoneel in de buurt hebben voor het geval je hulp nodig hebt. Degenen die nerveus zijn over het reizen met hun kinderen kunnen baat hebben bij het weten dat er iemand in de buurt is om om hulp te vragen. Het vliegtuigpersoneel helpt vaak graag jonge reizigers.