5 redenen voor een groter bed

5 redenen voor een groter bed

Slaapt je kindje nog altijd in zijn babybedje? Past het nog of denk je dat je binnenkort toch een groter kinderbed voor hem moet aanschaffen? De meeste kinderen gaan tussen 1,5 en 3,5 jaar naar een groter bed. Er zijn een paar signalen die jou waarschuwen dat het nu toch echt tijd is om je peuter in een groter bed te laten slapen. Vanwege veiligheid en comfort of gewoon omdat hij zo gegroeid is dat het huidige babybed te klein is geworden. We helpen je de signalen te herkennen zodat je tijdig naar een groter bed kunt gaan uitkijken.
1. De meest alarmerende: je kindje klimt zelf uit zijn bedje en maakt hier een hele klauterpartij van waarbij hij kan vallen en zich bezeert. Zeker als dit ’s nachts gebeurt, ……iets om slecht van te slapen.
2. Slaapt je kindje onrustig, heb je het gevoel dat hij zich opgesloten voelt en meer ruimte nodig heeft? Ook dat is een signaal dat er uitgekeken moet worden naar een groter kinderbed.
3. De meest duidelijke: je kindje is simpelweg groter gegroeid en past niet meer in het babyledikantje. Het moment om een leuk peuterbed te gaan bestellen.
4. Je kind wordt steeds vroeger wakker en begint pogingen te ondernemen jou wakker te maken en uit het bed te klimmen. Ook geen zin hebben om te slapen – ofwel ’s avonds ofwel voor een dutje - is een teken dat het bed niet meer geschikt is voor je peuter.
5. Je kind is bijna zindelijk en wil zelfstandig op het potje of de wc zijn behoefte doen. Dat gaat gemakkelijker met een peuterbed, zelf in en uit bed klimmen is geen probleem en levert geen onveilig klauterwerk op.
Soms kunnen er ook praktische redenen zijn waardoor je kiest voor de aanschaf van een peuterbed voor je kind.
• Er dient zich een broertje op zusje aan en je wilt de babykamer met het babybedje voor het volgende kindje opnieuw gebruiken
• Je kindje gaat naar een andere kamer en je koopt meteen een groter bed voor je kleintje
• Je gaat verhuizen en dan is het een goed moment voor je kleine wurm om meteen ook te verhuizen naar een groter bed
• Je wilt je kindje geleidelijk aan laten wennen aan een nieuw bed. Je schaft deze aan en zet deze in de babykamer zodat hij zelf kan kiezen waar hij gaat slapen. Voor gevoelige kindjes is de overgang zo wat soepeler te regelen.

Overgang babybed naar peuterbed

Dat laatste punt is best een dingetje. De overgang van een ledikantje naar een peuterbed is voor je kind een behoorlijke stap. Al is zo’n babybedje te klein, het voelt wel veilig en bekend. Heb een beetje geduld, laat je kind wennen aan het idee, koop beddengoed dat hij extra leuk vindt en maak van het naar bed gaan een spel. Succes!