Peuterbed of groot bed kopen: Wat is de beste keuze?

Peuterbed of groot bed kopen: Wat is de beste keuze?

Groeit je kindje uit zijn/haar ledikant en wordt het dus tijd voor een groter bed? Dan sta je waarschijnlijk voor de keuze: peuterbed of groot bed (eenpersoons kinderbed)? Dat kan best nog wel even lastig zijn. Petite Amélie helpt je!

Maar eerst: wat is een peuterbed?

Een peuterbedje is eigenlijk een overgangsbed, tussen het ledikant en eenpersoonsbed in. Dat geldt ook voor de maat; vaak is een peuterbed 140x70 cm groot en daarmee dus groter dan een ledikant, maar kleiner dan een eenpersoonsbed. Qua uiterlijk lijkt het erg op een eenpersoons bed, maar vaak heeft het nog wel spijlen aan de zijkant, zoals bij een ledikant.
Ook heeft een peuterbed vaak nog een extra ‘uitvalhekje’, om zo valpartijen te voorkomen.
Nieuwsgierig geworden naar peuterbedjes? Wij belichten de voordelen van zowel een peuterbed als een eenpersoonsbed. Zodat je zelf kunt kiezen wat het beste bij je past.

Wat zijn de voordelen van een peuterbed?

Omdat het peuterbed door de spijlen nog een beetje lijkt op het ledikant, zal het waarschijnlijk voor je kindje makkelijker zijn om aan het nieuwe bed te wennen. Beeld het maar eens in: je wordt ’s nachts (half) wakker en tuurt door de spleetjes van je slaperige ogen. Het eerste wat je ziet zijn de vertrouwde spijlen van je bed, bijna dezelfde als die je altijd al zag. Je bent gerustgesteld en gaat weer slapen… Fijn, toch?
Naast dat een peuterbed ruimte bespaart ten opzichte van een eenpersoonsbed, is een peuterbed makkelijker door te schuiven naar een eventueel volgende kindje. Zo kan je tweede (of derde of vierde) kindje ook nog genieten van het peuterbedje.
Ook heeft een peuterbed vaak een lagere instap dan een eenpersoonsbed. Wel zo fijn, voor zo’n klein hummeltje van 2/3 jaar oud.
Als laatste is een peuterbedje extra veilig dankzij de uitvalhekjes. Deze maken de kans op vallen kleiner. Wel zit er vaak nog een poortje, waar je kindje doorheen kan kruipen om zo zelf in en uit het bed te gaan. Dit stimuleert de autonomie en motoriek van je kindje.
Peuterbed Plume voordelen

De voordelen van een eenpersoonsbed

Het voornaamste voordeel van een groot bed is dat je in een keer klaar bent en niet over 2/3 jaar weer een nieuw bed aan hoeft te schaffen. Dit is duurzamer en scheelt in de portemonnee. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het beddengoed en de matras. Misschien heb je die zelfs nog wel liggen!
In maat 200x90 (eenpersoonsmaat) is er best veel en leuk beddengoed verkrijgbaar. Ook is deze maat erg makkelijk te vinden in diverse winkels. Dit geldt voor de peuterbedmaat (140x70) iets minder en zal je daarom vaak online moeten bestellen.
Een groter bed kan natuurlijk ook mooier staan in een grote kinderkamer. Waar het peuterbed dan een beetje wegvalt, staat het eenpersoonsbed als in huis in de grote kamer van jouw zoon of dochter.
Voordelen eenpersoonsbed

Tot slot nog drie extra tips:

1. Bang dat de overgang naar een groter bed toch niet zo soepel gaat verlopen? Kijk dan even naar de tips bij ons blogartikel ‘Overstap naar een groter bed’.
2. Kleine kamer? Plaats een lade onder het bed voor meer opbergruimte. Ideaal voor speelgoed, seizoen kleding of beddengoed.
3. Kom bedden uittesten in onze winkel! Op die manier neem je je kindje mee in het proces en kun jij beter een keuze maken.
Nog vragen? Stuur ons een berichtje op Facebook, Instagram of gewoon per email.