Een veilige speelplek voor je baby

Een veilige speelplek voor je baby

De eerste maanden van zijn leven heeft je baby nog niet veel ruimte nodig en is hij nog niet zo beweeglijk. Hij ligt in z’n bedje of in de box en is vaak dichtbij jou. Met een maand of drie verandert dit en zul je zien dat je kindje steeds meer oog krijgt voor zijn omgeving. Een veilige plek om te spelen is de baby box. In de woonkamer, waar je zicht hebt op je kleintje, en met speeltjes die geen gevaar vormen. Een rammelaar, een boekje van textiel, ronde speeltjes, een babygym en een knuffel: leg er niet te veel in, een stuk of vier speeltjes in de box is voldoende. Verwissel ze nu en dan om het uitdagend te houden voor je kindje.

Tips voor het gebruik van de baby box, waar moet je op letten?


• Zet de babybox zo neer dat je kindje kamerplanten, gordijnen, verwarming en andere voorwerpen niet kan aanraken.
• Zorg voor een tochtvrije plaats in de huiskamer
• Plaats box in goede stand en pas de stand tijdig aan bij zitten, kruipen en staan
• Leg geen extra matras in de box; het kan verstikking of beklemming veroorzaken
• En heel belangrijk: check de box regelmatig! Zit alles goed vast, zijn er geen scherpe onderdelen voelbaar of liggen er voorwerpen in de box waarin je kindje kan stikken.
Vanzelfsprekend is de box een hele veilige plek om te spelen, maar dat duurt niet eindeloos. Tot een maandje of 10-14 lukt het nog wel om je baby hier te laten spelen. Voor een uurtje of langer, één keer per dag of een paar keer. Maar er komt een dag dat de box te klein is en je dreumes de wereld buiten die veilige box wil ontdekken. Kruipend of rondstappend! Tijd om een nieuwe, veilige speelplek voor je kindje te maken.

Een speelhoekje met speelgoed dat past bij de leeftijd van je kindje, dient aan een paar eisen te voldoen:


• Maak een speelhoek op een warme, comfortabele plaats in de woonkamer
• Zorg voor een zachte speelmat waar je kindje op kan zitten en spelen
• Denk aan het afdekken van stopcontacten in de woonkamer, en in de rest van je huis!
• Zet niet te veel speelgoed in het speelhoekje; regelmatig afwisselen stimuleert de ontwikkeling van je kleintje
• Zorg dat je ook vanuit de keuken zicht hebt op de speelhoek en in het algemeen, laat je kindje niet alleen zonder toezicht
• Controleer regelmatig het speelgoed in de speelhoek: is het nog heel, zitten er geen kleine, losse onderdelen aan en kan je kind zich er niet aan bezeren?
• Kies voor materialen die je gemakkelijk schoon kunt maken

En hoe je deze speelhoek inricht?

Nou, dat is helemaal aan jou! Het advies van Mama Zone: zoek inspiratie op internet, in blogs, Pinterest en in tijdschriften. Woonwinkels hebben allerlei leuke kindermeubeltjes en slim opbergmeubilair, geschikt voor jouw dreumes. Wil je een thema? Laat je fantasie de vrije loop en maak van de speelhoek een avontuurlijke plek. Alles om je kleintje een eigen, veilig plekje in de woonkamer te geven. En het is goed om deze plek duidelijk af te bakenen. ‘Dit is jouw plekje, en hier mag je spelen’. Veel succes en plezier met het inrichten van een veilige speelplek voor je baby!