Hoe zorg ik voor een veilige babykamer?

Hoe zorg ik voor een veilige babykamer?

Iedere ouder (to be) wil het allerbeste voor zijn kind. Nog voordat de baby er is ben je al druk en bereid je je huis, de babykamer en je leven voor op de komst van jullie kindje. Niet verwonderlijk dat de aandacht vooral is gericht op de kinderkamer. De inrichting kost aardig wat tijd en de aanschaf van een kinderbedje, een commode en een kinderkast hebben prioriteit. De verdere inrichting is vooral heel erg leuk om te doen maar vraagt naast tijd, ook je volledige aandacht. Vooral op het gebied van veiligheid. Het moet een veilig plekje worden waar je baby slaapt en verzorgd wordt. We geven je graag een paar tips waar je op moet letten bij de inrichting van de babykamer.

Een paar aandachtspunten voor veilig babykamermeubilair:

- Zorg voor een babybedje dat voldoet aan strenge veiligheidseisen
- Kies voor een nieuw matrasje dat stevig genoeg is
- Een commode moet stevig staan, liefst tegen een muur.
- Koop een commode met opstaande randen van minimaal 3 cm, dat verhoogt de veiligheid
- Schaf een commode aan met stevige laden die gemakkelijk open en dicht gaan, handig als je je baby verzorgt
- Een kinderkledingkast dient solide te zijn, voorzien van degelijk hang- en sluitwerk
- Zet de kinderkast vast aan de muur zodat deze niet om kan omvallen of kan worden omgetrokken

Veilige babykamer: waar op letten?


Naast de basic aandachtspunten voor een complete set babymeubels, zijn er nog een paar dingen die je in de gaten moet houden om een veilige babykamer in te richten. Dat geldt voor de meubeltjes maar ook voor de inrichting.
- Gebruik bij voorkeur behanglijm en verf zonder giftige oplosmiddelen. Lukt dat niet? Laat het verven en behangen aan iemand anders over en ventileer de babykamer langdurig nadat de klus geklaard is
- Wil je tweedehandse meubeltjes een ander kleurtje geven? Gebruik ook hiervoor een verf zonder oplosmiddel, of een verf op waterbasis
- Gebruik geen losse koorden of strikken, werk elektriciteitssnoeren weg, leg kleine voorwerpen buiten bereik van je baby en zet geen kleine -losse- lampjes in de buurt van de wieg.
- Kies een vloer of vloerbedekking waar je niet op uitglijdt
- Dek stopcontacten af met een speciaal plaatje
- Zorg voor veiligheidssluitingen op ramen en deuren
- Ventileer het babykamertje voldoende
Het lijken allemaal logische veiligheidstips. Toch goed om ze nog eens door te nemen. De verdere inrichting vraagt natuurlijk ook wat aandacht. Eigenlijk moet je je bij alles wat je in de babykamer neerzet afvragen of het veilig is. Dat geldt voor:
- Beddengoed voor het babybedje
- Speelgoed
- Meubilair
- Gordijnen
- Vloerkleed
- Deuren en ramen
- Verzorgingsproducten
- Elektrische gebruiksvoorwerpen zoals bijvoorbeeld babyfoon
Denk ook aan je eigen veiligheid bij de verzorging van je kindje. Kan ik veilig in de kinderkamer bewegen, struikel ik nergens over en kan ik mijn kindje goed verzorgen doordat meubilair praktisch te bedienen is? En dat in de meeste gevallen met één hand!