Spelen en leren in één kinderkamer

Spelen en leren in één kinderkamer

Hoe combineer ik spelen en leren in de kinderkamer?

Je kind gaat al een tijdje naar school en heeft af en toe wat kleine taakjes thuis te doen. In veel gevallen doen kinderen hun huiswerkjes aan de keukentafel, maar een enkele keer willen ze dit ook graag op hun eigen kamer doen. Omdat ze zich dan beter kunnen concentreren of gewoon simpelweg omdat ze het leuk vinden een eigen plekje te hebben met al hun schoolspulletjes. Tijd om de kinderkamer te onderwerpen aan een kritische blik. Want: hoe richt je de kinderkamer in zodat je kind hier kan spelen en leren? Misschien is het huiswerk wat hij op de basisschool krijgt nog niet zo omvangrijk, maar je kunt erop rekenen dat dit in de komende jaren meer gaat worden. Dat betekent dat je kind ruimte op zijn kamer nodig heeft om dit te doen.

Wat heeft je kind nodig om te leren en huiswerk te maken?


- Allereerst een fijn kinderbureau
- Een ruime boekenkast of ladenkast
- Een comfortabele bureaustoel die in hoogte kan worden versteld
- Een kinderlamp of bureaulamp voor op het kinderbureau

En als je al deze elementen in de kinderkamer moet plaatsen, blijft er dan nog wel genoeg ruimte over om te spelen?


Dat is wel de bedoeling natuurlijk! De kinderkamer is een plek waar van alles gebeurt: slapen, uitrusten, spelen en huiswerk maken. En al is je kind al een aardige bolleboos, spelen blijft belangrijk. Geef het speelgoed van je kind dan ook voldoende ruimte en aandacht. Het beste is om ‘spelen’ en ‘leren’ elk een eigen plekje te geven. Een ruime speelhoek met alle speelgoed dat netjes kan worden opgeruimd. En een ‘werkplekje’ in de vorm van een bureautje met plaats voor boeken en schoolspullen.

De hoogte in!


Als er ruimtegebrek dreigt te ontstaan door het kinderbureau, moet je wat creatiever omgaan met ruimte. Ga zoveel mogelijk de hoogte in als het gaat over opruimen en opbergen. Kies voor een hoge kinderkast of boekenkast waardoor je aardig wat loopruimte bespaart. Doe dit ook voor de speelhoek in de kinderkamer. Met een hoge ladekast krijg je heel veel bergruimte. Schaf stapelboxen of stapel speelgoedkisten aan om het speelgoed in op te bergen. Toch nog meer ruimte nodig? Koop boekenplanken in hippe kleuren of een wandplank waar én speelgoed én boeken overzichtelijk in opgeruimd kunnen worden.

Hoogslaper met bureau perfecte oplossing


Kijk ook eens voor een hoogslaper of halfhoogslaper; hiermee bespaar je echt megaveel ruimte. Een hoogslaper met bureau eronder is een uitkomst. Twee vliegen in één klap en je houdt zeker voldoende ruimte over om het speelgoed van je kind een plekje te geven op de kinderkamer.

Voordelen hoogslaper met bureau:


- Je kind vindt slapen in een hoogslaper superstoer
- Ideale ruimteoplosser voor wat kleinere kinderkamers
- Er is voldoende plaats om te spelen aan het ruime bureau
- Extra bergruimte met kast of legplanken is gemakkelijk onder de hoogslaper te plaatsen
- Door de ruimtebesparing blijft er voldoende ruimte over voor een speelplek, speelmat of gezellige speelgoedkist
- En voor jou: het bed is gemakkelijk op te maken
- Stofzuigen onder het bed gaat héél gemakkelijk