Welk slaapritueel past bij jouw baby?

Welk slaapritueel past bij jouw baby?

Ieder kindje heeft zijn eigen ritme en routine. Sommige baby’s slapen al vroeg de nacht door en anderen hebben wat meer moeite om in slaap te vallen. Het instellen van een fijn avond ritueel, zelfs al voor de allerkleinsten, maakt het mogelijk om een goed besef van dag en nacht voor jouw kindje te creëren. Als de avond valt, dan wordt er niet meer actief gespeeld, maar worden de lichtjes gedimd en de rust teruggebracht om lekker te gaan slapen.

Wat is een slaapritueel?

Een slaapritueel bestaat uit een aantal vaste stappen die jouw kindje leren dat er een verschil is tussen dag en nacht en op deze manier hij of zij voor te bereiden om lekker te gaan slapen. Kinderen worden rustig van herhalingen en kleine gewoontes, omdat ze dan weten waar ze aan toe zijn. Wanneer begin je met het creëren van een slaapritueel? Dit is soms lastig, maar toch geldt: hoe eerder je ermee begint, des te beter. Zelfs als je kindje er nog erg jong voor lijkt. Door elke avond dezelfde stappen te doorlopen, zal je baby hieraan wennen en daardoor sneller in slaap vallen.
Een van de stappen waarmee je zou kunnen beginnen, is je kindje een badje geven. Water is heel fijn voor je baby om lekker tot rust te komen en zorgt voor ontspanning. Of misschien wil je wel jullie avondritueel beginnen met een lekkere warme fles voor jouw kindje in de schommelstoel? Of zing je nog even een liedje voor hem of haar? Of verschoon je zijn of haar luier met wat zachte muziek op de achtegrond? Ontdek wat jezelf fijn vindt en ook wat bij jullie past. Vergeet niet om een eventuele televisie en ook andere geluidsbronnen die de ‘rust’ kunnen verstoren, uit te zetten, zodat je baby echt lekker in stilte in zijn of haar bedje kan liggen en rustig in slaap kan vallen.
En wij geven je graag nog een aantal tips die zouden kunnen helpen:

Vertel je kindje over de dag

Je kunt beginnen om je kindje over hun dag vertellen. Als je samen bespreekt wat je kindje allemaal heeft gedaan, zal je kindje langzaam beseffen dat er een begin en een einde aan een dag zit. Je stem zal je kindje ook kalmeren.

Maak een speelhoekje van de babykamer

Slaapspecialisten raden om een speelhoekje in de babykamer in te richten en de tijd te nemen om met je kindje in zijn of haar kamer te spelen voordat hij of zij naar bed gaat. Je kindje zal zich hierdoor steeds meer in zijn of haar kamer thuis voelen en het ook niet als ‘straf’ ervaren om in zijn bedje te gaan slapen, omdat naast spelen, slapen er ook bij hoort. Maak een gezellig hoekje met een van onze wasbare vloerkleden of gebruik een speelkleed met wat kussens en houten speelgoed dat past bij de leeftijd van jouw kindje. Ook leuk om een mobile boven het bedje te hangen zodat je baby daar naar kan kijken als hij of zij weer wakker wordt.

Als je al begint met deze kleine, eenvoudige stappen zal je kindje geleidelijk begrijpen dat de dag voorbij is. Je kunt ervoor kiezen om een lampje te gebruiken wat je kunt dimmen of gebruik te maken van een klein, zacht wandlampje waaronder bijv. onze maan, ster of wolk wandlamp wat je bijv. na het boekje lezen uit kunt doen. Vanaf 12 maanden zal je kindje het leuk gaan vinden om zelf het licht uit doen en de gordijnen dicht te trekken. Kindjes vinden acteren heel erg leuk en dan is het allerleukst om zelf je eigen 'slaapshow' te regiseren.

Nog even een verhaaltje lezen voor het slapen

Het lezen van verhaaltje voor het slapen, maakt onderdeel uit van de meeste bedtijdrituelen. Het is heel fijn om te doen, want het stelt je kindje in staat om zijn of haar fantasie te prikkelen. Wanneer kan je het beste beginnen met het lezen van een verhaal? Volgens kinderprofessionals kan je hier niet vroeg genoeg mee beginnen, vanaf de eerst maanden is het al goed om te starten. Zelfs al is je baby nog een beetje te jong om alles te begrijpen, hij of zij vind het wel al leuk om naar afbeeldingen te kijken en de zachtheid van je stem zal je kleintje ook geruststellen en kalmeren. Een fijne plek om samen een verhaaltje te lezen is ook handig. Op de bank met de televisie aan en omringt door speelgoed, is misschien niet de beste oplossing. Ga daarom echt op zoek naar een plek waar het rustig is, weg van de drukte van de dag. Sommige ouders nemen voor het lezen van een verhaaltje, hun kindje bij hun in bed. Maar je kunt ook heerlijk in een schommelstoel zitten om je kind te wiegen tijdens het lezen. Wat een ontspanning! Als je kindje al in zijn of haar bedje ligt, dan kan het zelfs voor het einde van je verhaal in slaap vallen.

Wat als je baby 's nachts wakker wordt?

Raak niet in paniek als je kindje nachts wakker wordt. Het duurt enkele weken, maanden voordat je baby zicht echt bewust is van de nacht. Als je kindje wakker is, fluister en probeer hem of haar gerust te stellen en misschien wil je wel een klein, zacht nachtlampje gebruiken.Na een tijdje valt uiteindelijk alles wel op zijn plaats.
Welterusten allemaal!