Co sleeping met een co sleeper van Petite Amélie

Wat is co sleeping?

Co sleeping, ofwel samen slapen, is iets wat al lang vaak voorkomt in de niet-westerse landen en hier in de westerse landen is het nu in opmars. Vroeger werd geadviseerd je kindje in een apart bedje in een eigen kamertje te laten slapen, maar tegenwoordig hechten ook westerse mensen er veel waarde aan om dichtbij hun kroost te slapen. Het liefst dus in dezelfde ruimte.

Co sleeping kan op verschillende manieren:

  • Je baby slaapt bij jullie in bed.
  • Je baby slaapt in een speciaal ontworpen wiegje dat tegen het bed geplaatst wordt, de zogenaamde co sleeper, side sleeper of aanschuifbedje, hier gaat dit blogartikel over.
  • Je baby slaapt in een apart ledikantje, in dezelfde ruimte. Dit wordt ook wel rooming-in genoemd.

Voordelen co sleeper

Hieronder zetten we de voordelen van de co sleeper uiteen:

  • Een co sleeper is ideaal voor het nachtelijk voeden en terug in slaap sussen. Je hoeft dus niet je bed uit ’s nachts om borstvoeding te geven of je baby op te pakken wanneer hij of zij huilt. Heel fijn en bevorderlijk voor zowel jouw nachtrust als die van jouw kleintje.
  • Een aanschuifbed geeft jouw kindje een geborgen gevoel en is ook heel goed voor de hechting tussen ouder en kind, omdat je elkaar kan zien, voelen en ruiken. Baby's hebben namelijk veel met geur en de reuk is ook al vanaf de geboorte sterk ontwikkeld. Daarnaast merkt je kleintje met behulp van een co sleeper dat je dichtbij bent en voelt hij zich veilig wat ook weer de band tussen ouder en kind ten goede komt.
  • Een co-sleeper laat niet alleen je baby zich veilig voelen, maar het geeft de ouders ook een veilig gevoel. Je hoort het gelijk als er iets is met je kleintje en je bent ook direct aanwezig om je baby te kalmeren of te voeden.

Hoe lang in de co sleeper?

Gemiddeld kun je een co sleeper gebruiken tot je baby ongeveer 6 maanden oud is, afhankelijk van hoe hard je kindje groeit. Daarna kan je baby overstappen naar een ledikant. Dit kan je in de ouderlijke slaapkamer plaatsen of vlakbij in de babykamer.

Vrijstaande co sleeper

Er zijn verschillende soorten co sleepers en aanschuifbedjes, maar een van de handigste bedjes voor co sleeping is een vrijstaande co sleeper. Dit is een bedje dat zowel als aanschuifbedje als vrijstaande wieg kan worden gebruikt.
Een vrijstaand co sleeper heeft een beweegbaar hekje, zoals onze 2-in-1 co sleeper Nuage. Deze co-sleeper staat apart van het bed. Wanneer je ’s nachts in bed ligt en het tijd is om te voeden, laat je het hekje naar beneden glijden en neem je jouw kindje gemakkelijk in je armen om hem rustig te voeden. Wanneer je jouw kindje weer terug legt in deze co sleeper, trek je het hekje weer soepeltjes omhoog en kan je baby veilig verder slapen in zijn eigen wiegje. Met een slaaphoogte van maximaal 80 cm is deze co-sleeper zeer geschikt voor plaatsing naast een hoog boxpringbed, zolang je onze bevestigingsriem gebruikt om het aanschuifbedje vast te maken aan de boxspring. Let erop dat de matrashoogtes van zowel de co sleeper als het ouderlijk bed gelijk zijn.


Afgebeeld: 2-in-1 co sleeper Nuage in walnoot van Petite Amélie


Afgebeeld: 2-in-1 co sleeper Nuage in naturel van Petite Amélie

Afgebeeld: 2-in-1 co sleeper Nuage in naturel van Petite Amélie


Tot zover ons blogartikel over co sleepers en aanschuifbedjes.
We hopen dat dit je wat meer informatie heeft gegeven!


Wil je meer over ons weten? Bekijk dan eens onze webshop en onze Facebook en Instagram pagina.


Fijne dag!