Wat is co-sleeping?

Co-sleeping, ofwel samen slapen, is iets wat vaak voorkomt in de niet-westerse landen. Hier in de westerse landen is het in opmars. Terwijl vroeger werd geadviseerd je kindje in een apart bedje in een eigen kamertje te laten slapen (beter voor ieders nachtrust, werd er gezegd), hechten niet-westerse mensen er tegenwoordig veel waarde aan om dichtbij hun kroost te slapen. Het liefst dus in dezelfde ruimte.

Co-sleeping kan op verschillende manieren:

  • Je baby slaapt bij jullie in bed. 
  • Je baby slaapt in een speciaal ontworpen wiegje dat tegen het bed geplaatst wordt, de zogenaamde co-sleeper, side sleeper of aanschuifbedje, hier gaat dit blogartikel over.
  • Je baby slaapt in een apart ledikantje, in dezelfde ruimte. Dit wordt ook wel rooming-in genoemd.

Voordelen co-sleeper

Hieronder zetten we de voordelen van de co-sleeper uiteen:
  • Ideaal voor het nachtelijk voeden en terug in slaap sussen. Je hoeft dus niet je bed uit ’s nachts om borstvoeding te geven of op te pakken wanneer het huilt en weer terug te leggen nadat het getroost is. Heel fijn en bevorderlijk voor zowel jouw nachtrust als die van de kleine.
  • Geborgen gevoel voor kind en heel goed voor de binding of hechting tussen baby en ouder(s), omdat je elkaar kunt zien, voelen en (hoe gek het misschien ook klinkt) ruiken. Babies hebben heel veel met geur: omdat het zicht zich later ontwikkelt, is geur in de eerste maanden het sterkst ontwikkeld. Daarnaast merkt je kleintje dat je dichtbij bent, waardoor het zich veilig en geborgen voelt, wat de hechting tussen ouder en kind weer ten goede komt.
  • Veilig gevoel voor de ouder(s): Wanneer je hoort dat er iets is met je kindje, ben je direct aanwezig om het te kalmeren of te voeden.


Hoe lang in de co-sleeper?

Gemiddeld kun je een co-sleeper gebruiken tot je baby ongeveer 6 maanden is, afhankelijk van hoe hard je kindje groeit. Daarna kan het door naar zijn of haar eigen ledikant. Dit kun je in de ouderlijke slaapkamer plaatsen of vlakbij in de babykamer.

 

Verschillende soorten co-sleepers of aanschuifbedjes

Over het algemeen zijn er twee typen co-sleepers of aanschuifwiegjes. Welke je kiest is met name afhankelijk van het soort bed wat je hebt en de hoogte van dit bed. Hieronder lees je meer:


Vrijstaande co-sleeper

  • Een vrijstaand aanschuifbedje of co-sleeper met een beweegbaar hekje, zoals onze Lilly en Alain. Deze co-sleeper staat apart van bed. Wanneer je ’s nachts in bed ligt en het tijd is om te voeden, laat je het hekje naar beneden glijden en neem je je kindje gemakkelijk in je armen om het rustig te voeden. Wanneer je je kindje weer terug legt in deze co-sleeper, trek je het hekje weer soepeltjes omhoog en kan het veilig verder slapen in zijn eigen wiegje. Met een slaaphoogte van maximaal 70 cm is deze co-sleeper zeer geschikt voor plaatsing naast een hoog boxpringbed. Let erop dat de matrashoogtes van zowel co-sleeper als ouderlijk bed gelijk zijn.
co-sleeper-Alain-grijs-petite-amelie
Afgebeeld: co-sleeper Alain in landelijk grijs van Petite Amélie

co-sleeper-lilly-wit-petite-amelie
Afgebeeld: co-sleeper Lilly in klassiek wit (zelfde als Alain) met een beweegbaar hekje, inclusief eco-matrasjeAanschuifbedje met haak

  • Ook zijn er aanschuifbedjes die je aan je eigen bed kunt vast maken, zoals onze Nuage. Ideaal voor ’s nachts voeden, omdat je kindje direct naast je ligt zonder dat je een hekje open of dicht hoeft te doen. Je baby ligt op een eigen matras, wat aangrenzend is aan het ouderlijk matras, maar je baby heeft gewoon zijn eigen beddengoed. Dit soort co-sleepers zijn geschikt voor traditionele bedden met een ombouw, omdat het aanschuifbedje een haak heeft waarmee het aan het bed bevestigd dient te worden. Zo is er geen ruimte tussen jouw bed en dat van de kleine en heb je direct contact met je baby. Hier is het essentieel dat de matrashoogtes gelijk aan elkaar zijn. Onze Nuage kan daarnaast ook vrijstaand gebruikt worden (monteer eenvoudig de extra meegeleverde zijkant), maar kan ook nog tot een schommelwieg en bedbankje omgebouwd worden.

 Co-sleeper-aanschuifbedje-Nuage-Petite-AmelieAfgebeeld: aanschuifbedje of co-sleeper Nuage in tijdloos wit (klik hier om de overige ombouw mogelijkheden te bekijken)


Tot zover ons blogartikel over co-sleepers en aanschuifbedjes of aanschuifwiegjes.
We hopen dat het je wat meer informatie heeft gegeven!

Wil je meer over ons weten? Bekijk dan eens onze webshop en onze Facebook en Instagram pagina.

Fijne dag!